Yazan ve Fotoğraflayan: Selçuk Görgün
Çoğu akvaristin akvaryuma başlangıcı bu sevimli canlılarla olmuştur.
Anavatanı Asya’dır. Diğer ülkelerde "Chines Gold Fish" olarak bilinir.
Ülkemizde ise "Japon balığı" olarak adlandırılır. Hem etçil hem otçul
şekilde beslenebilirler. Kendi türlerine ve diğer türlere davranış
biçimleri barışçıldır.
Japon balıkları için balık başına 10 litre su düşmeli ve Japon
beslenecek olan akvaryum en az 100 litre olmalıdır. Japon
akvaryumlarının hacmi ne kadar büyük olursa balıkların gelişimi o kadar
hızlı olur ve hacim olarak o kadar gelişim gösterirler. Japon balıkları
derin akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryum ne kadar derin olursa o kadar
rahat hareket ederler.
Japon balıkları çok obur balıklardır. Ne kadar yem atarsanız yerler
ve akvaryumu o kadar çok kirletirler. Bunun için Japon balıklarını günde
iki defa yemlemelisiniz ve düzenli olarak filtreleme ve dip temizliği
yapmalısınız. Japon balıkları sürekli protein ağırlıklı beslenirlerse,
kabızlık, yağlanma ve kısırlık sorunu yaşarlar. Bu sorunları yaşamamanız
için haftada bir kaç defa bitkisel olarak da beslemelisiniz. Japon
balıklarınızı bitkisel besleyebilmek için, haşlanmış ıspanak , kabak
yada bezelye önerilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen haşlanmış
ıspanaktır. Ispanağı direk suda haşlamak yerine üzerine sıcak su dökerek
haşlamanız Japon balıklarınız için daha sağlıklı olacaktır. Bunun
nedeni; ıspanağın haşlanarak besin değerlerini kaybetmesini
engellenmesidir. Bu sayede balıklarınız verdiğiniz haşlanmış ıspanaktan
tam olarak besin değerlerini alacaktır.
Japon balıkları beslenme ve su değerleri açısından diğer balık
türlerinden farklıdır. Bunun için akvaryumda tek olarak bakılması daha
iyidir. Eğer başka türlerle yaşatmak istiyorsanız en uyumlu balık
türleri pangasyus, cüce vatoz ve çöpçü türlerdir. Bitki olarak da Japon
balıkları için önerilecek birkaç tür vardır. Bunlar anubias, saz, amazon
türleridir. Bu bitkileri seçmemizin nedeni, kalın yapraklı oluşlarıdır.
İnce yapraklı bitki türlerine Japon balıklarınız zarar verecektir.
Bunun için Japon balığı akvaryumlarında ince yapraklı bitkiler
kullanılmamasına dikkat edilir. Akvaryumda kullanılacak sivri kenarlı
kayalar, mercanlar, kırık testi v.b akvaryum aksesuarları vücutlarına
zarar verir, bunun için bulunduğu akvaryumda bu tür aksesuarların
olmaması uygun olur. Kum zeminler Japon balıkları için uygundur. Taban
malzemesi midye kırığı ve iri taneli kum olabilir. Akvaryumun güneş
görmesi Japon balıkları için çok önemlidir. Özellikle yavru Japon
balıklarının gelişimi ve renklenmeleri için çok gereklidir. Anaç boya
gelmiş Japon balıkları ise akvaryumda güneşten oluşan yosunlardan
beslenerek bağışıklık sistemlerini geliştirirler.
Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da,
akvaryumlarda ısıtıcı bulunması iyi olacaktır. Isıtıcının asıl görevi
ısıyı sabit tutarak balıkların bağışıklık kazanıp hemen hasta
olmamalarıdır. Bunun için küçük bir ısıtıcı japon balıklarınız için
yeterli olacaktır.
JAPON BALIKLARINDA CİNSİYET AYRIMI VE ÜREME
Japon balıklarının cinsiyetini anlamak için bazı yöntemler vardır.
Dişi Japon balıklarının anal açıklığı, erkek Japon balıklarına göre
biraz daha aşağı bölgededir. Bunun sebebi de, çiftleşme esnasında
dişilerin anal açıklığından dökülen yumurtaların anal yüzgece
yapışmasını önlemektir. Erkek Japon balıklarında ise anal açıklık, anal
yüzgece yakın olup, çiftleşme esnasında anal yüzgeç sayesinde spermi
yumurtaların üzerine daha rahat bir şekilde dağıtmayı sağlamaktır. Bu
şekilde dişi veya erkek olduğunu anlamanız için balığınızın 10-11 cm
boya gelmiş olması gerekmektedir.. Japon balıklarında çiftleşme erkek
balığın dişiyi kovalamasıyla gerçekleşir. Kovalama sırasında dişinin
döktüğü yumurtaları bu şekilde döller ve dişinin yumurta dökmesini
sağlar.
Japon balıklarının çiftleşme görüntüsü…
Akvaryumda dışardan müdahale etmeden yavru almak için, çiftleşme
gerçekleştikten sonra anaç balıklar akvaryumdan alınması gerekir. Aksi
halde anaç Japonlar kendi yumurtalarını yerler. Daha verimli döllenmeyi
sağlamak için akvaryumun içine, erkeklerin dişileri sıkıştırması ve
arkasından vurarak yumurtaları daha iyi döllemesini sağlamak için çuval
tarzı malzemeler konulabilir. Erkek Japon balığı çiftleşme dönemlerinde
dişiyi kovalayacağı için, bu tarz çuval benzeri malzemeler dişinin
kaçmasını engeller ve erkek daha rahat bir şekilde dişinin arkasından
vurarak yumurtaların dökülmesini sağlar. Bu sayede daha verimli bir
döllenme olur.
Japon balıklarından en sağlıklı biçimde üretilmesi, sağılma işlemi
yapılarak elde edilir. Öncelikle üreme boyuna ve yaşına gelmiş erkek
balık sağılır. Dişinin yumurtalarını iyi bir şekilde döllenmesi için
birden fazla erkek kullanılmasında yarar vardır. Bu sayede döllenen
yumurta sayısı artar. Küçük bir kaba önce erkek balıklar sağılır. Balığa
zarar vermeden yavaşça karın kısmına bastırılarak sağma işlemi
gerçekleştirir. Daha sonra dişi balık da aynı şekilde sağılarak
yumurtalarını dökmesine yardımcı olunur.
Bir kaba sağılan yumurtalar.
Bir kap içine sağdığınız yumurtalar ve sperm bir kuş tüyü ile
karıştırılır. Döllenmiş yumurtaların içine küçük bir hava taşı atılarak
yumurtaların havalanması sağlanır. Japon balıklarının üremesi için
balıklara belli bir kondüsyon kazandırmak gerekir. Bunu canlı yem
(tübifex) vererek ve akvaryumun ısısını 22-23 dereceye sabitleyerek
sağlayabiliriz. Japon balıkları için en ideal üreme sıcaklığı 22
derecedir. Belli yaşa gelmiş, anaç boya ulaşan dişi Japon balıkları
5000’e yakın yumurta dökebilir. Sağlıklı döllenen yumurtalar bir gün
içinde siyahlaşır. Bunun nedeni yavruların yumurta içinde oluşmaya
başlamasıdır. Yumurtalar üç gün içinde çatlar ve yavru çıkar. Yavrular
yumurtadan çok küçük bir şekilde çıkar. Çıkan yavruların yaşatılmasının
zor olduğu söylensede aslında çok kolaydır. İlk zamanlar haşlanmış
yumurtanın sarısı verilerek bakılır. Artemia yiyebilecek boya gelene
kadar bu şekilde beslenebilirler. Yumurta sarısının yavru sayısına
yetecek kadar verilmesi gerekir. Fakat haşlanmış yumurta suyu çok çabuk
bozabildiği için, suyun hergün %50 değiştirilmesi gerekir. Japon
balıklarının kayıpsız bir şekilde büyütülmesi için boylanması gerekir.
Bu uygulamanın amacı, küçük kalan yavruların, gelişimi hızlı olan
yavrular tarafından yenmemesini sağlamaktır. Küçük kalanların yumurta
sarısıyla beslenmeye devam etmesi gerekmektedir. Yavruların sağlıklı bir
şekilde renklenmesi ve gelişimlerinin hızlı olması için güneş ışığı
görmeleri önemlidir. Güneş ışığı görmeyen yavru Japon balıklarının çoğu
renksiz kalır. Renkleri ve gelişimleri için güneş, Japon balıkları için
çok büyük bir değerdir.
JAPON BALIKLARINDA YUMURTA GELİŞİMİ
Sağlıklı bir şekilde döllenen yumurtaların ilk günü
İkinci gün.
Üçüncü gün.
Dördüncü gün.
Balıkların 2. haftası, artık tamamen kurtulmuş durumdalar.
Balıkların 3. haftası.
Balıkların 5. haftası.
Bunlar da resmini çektiğim birkaç erişkin boy japon balığı...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum: