Japon Balıkları (Carrasius Auratus)




Yazan ve Fotoğraflayan: Selçuk Görgün

Çoğu akvaristin akvaryuma başlangıcı bu sevimli canlılarla olmuştur. Anavatanı Asya’dır. Diğer ülkelerde "Chines Gold Fish" olarak bilinir. Ülkemizde ise "Japon balığı" olarak adlandırılır. Hem etçil hem otçul şekilde beslenebilirler. Kendi türlerine ve diğer türlere davranış biçimleri barışçıldır.

Japon balıkları için balık başına 10 litre su düşmeli ve Japon beslenecek olan akvaryum en az 100 litre olmalıdır. Japon akvaryumlarının hacmi ne kadar büyük olursa balıkların gelişimi o kadar hızlı olur ve hacim olarak o kadar gelişim gösterirler. Japon balıkları derin akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryum ne kadar derin olursa o kadar rahat hareket ederler.

Japon balıkları çok obur balıklardır. Ne kadar yem atarsanız yerler ve akvaryumu o kadar çok kirletirler. Bunun için Japon balıklarını günde iki defa yemlemelisiniz ve düzenli olarak filtreleme ve dip temizliği yapmalısınız. Japon balıkları sürekli protein ağırlıklı beslenirlerse, kabızlık, yağlanma ve kısırlık sorunu yaşarlar. Bu sorunları yaşamamanız için haftada bir kaç defa bitkisel olarak da beslemelisiniz. Japon balıklarınızı bitkisel besleyebilmek için, haşlanmış ıspanak , kabak yada bezelye önerilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen haşlanmış ıspanaktır. Ispanağı direk suda haşlamak yerine üzerine sıcak su dökerek haşlamanız Japon balıklarınız için daha sağlıklı olacaktır. Bunun nedeni; ıspanağın haşlanarak besin değerlerini kaybetmesini engellenmesidir. Bu sayede balıklarınız verdiğiniz haşlanmış ıspanaktan tam olarak besin değerlerini alacaktır.

Japon balıkları beslenme ve su değerleri açısından diğer balık türlerinden farklıdır. Bunun için akvaryumda tek olarak bakılması daha iyidir. Eğer başka türlerle yaşatmak istiyorsanız en uyumlu balık türleri pangasyus, cüce vatoz ve çöpçü türlerdir. Bitki olarak da Japon balıkları için önerilecek birkaç tür vardır. Bunlar anubias, saz, amazon türleridir. Bu bitkileri seçmemizin nedeni, kalın yapraklı oluşlarıdır. İnce yapraklı bitki türlerine Japon balıklarınız zarar verecektir. Bunun için Japon balığı akvaryumlarında ince yapraklı bitkiler kullanılmamasına dikkat edilir. Akvaryumda kullanılacak sivri kenarlı kayalar, mercanlar, kırık testi v.b akvaryum aksesuarları vücutlarına zarar verir, bunun için bulunduğu akvaryumda bu tür aksesuarların olmaması uygun olur. Kum zeminler Japon balıkları için uygundur. Taban malzemesi midye kırığı ve iri taneli kum olabilir. Akvaryumun güneş görmesi Japon balıkları için çok önemlidir. Özellikle yavru Japon balıklarının gelişimi ve renklenmeleri için çok gereklidir. Anaç boya gelmiş Japon balıkları ise akvaryumda güneşten oluşan yosunlardan beslenerek bağışıklık sistemlerini geliştirirler.

Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da, akvaryumlarda ısıtıcı bulunması iyi olacaktır. Isıtıcının asıl görevi ısıyı sabit tutarak balıkların bağışıklık kazanıp hemen hasta olmamalarıdır. Bunun için küçük bir ısıtıcı japon balıklarınız için yeterli olacaktır.

JAPON BALIKLARINDA CİNSİYET AYRIMI VE ÜREME

Japon balıklarının cinsiyetini anlamak için bazı yöntemler vardır. Dişi Japon balıklarının anal açıklığı, erkek Japon balıklarına göre biraz daha aşağı bölgededir. Bunun sebebi de, çiftleşme esnasında dişilerin anal açıklığından dökülen yumurtaların anal yüzgece yapışmasını önlemektir. Erkek Japon balıklarında ise anal açıklık, anal yüzgece yakın olup, çiftleşme esnasında anal yüzgeç sayesinde spermi yumurtaların üzerine daha rahat bir şekilde dağıtmayı sağlamaktır. Bu şekilde dişi veya erkek olduğunu anlamanız için balığınızın 10-11 cm boya gelmiş olması gerekmektedir.. Japon balıklarında çiftleşme erkek balığın dişiyi kovalamasıyla gerçekleşir. Kovalama sırasında dişinin döktüğü yumurtaları bu şekilde döller ve dişinin yumurta dökmesini sağlar.

Japon balıklarının çiftleşme görüntüsü…




Akvaryumda dışardan müdahale etmeden yavru almak için, çiftleşme gerçekleştikten sonra anaç balıklar akvaryumdan alınması gerekir. Aksi halde anaç Japonlar kendi yumurtalarını yerler. Daha verimli döllenmeyi sağlamak için akvaryumun içine, erkeklerin dişileri sıkıştırması ve arkasından vurarak yumurtaları daha iyi döllemesini sağlamak için çuval tarzı malzemeler konulabilir. Erkek Japon balığı çiftleşme dönemlerinde dişiyi kovalayacağı için, bu tarz çuval benzeri malzemeler dişinin kaçmasını engeller ve erkek daha rahat bir şekilde dişinin arkasından vurarak yumurtaların dökülmesini sağlar. Bu sayede daha verimli bir döllenme olur.

Japon balıklarından en sağlıklı biçimde üretilmesi, sağılma işlemi yapılarak elde edilir. Öncelikle üreme boyuna ve yaşına gelmiş erkek balık sağılır. Dişinin yumurtalarını iyi bir şekilde döllenmesi için birden fazla erkek kullanılmasında yarar vardır. Bu sayede döllenen yumurta sayısı artar. Küçük bir kaba önce erkek balıklar sağılır. Balığa zarar vermeden yavaşça karın kısmına bastırılarak sağma işlemi gerçekleştirir. Daha sonra dişi balık da aynı şekilde sağılarak yumurtalarını dökmesine yardımcı olunur.

Bir kaba sağılan yumurtalar.




Bir kap içine sağdığınız yumurtalar ve sperm bir kuş tüyü ile karıştırılır. Döllenmiş yumurtaların içine küçük bir hava taşı atılarak yumurtaların havalanması sağlanır. Japon balıklarının üremesi için balıklara belli bir kondüsyon kazandırmak gerekir. Bunu canlı yem (tübifex) vererek ve akvaryumun ısısını 22-23 dereceye sabitleyerek sağlayabiliriz. Japon balıkları için en ideal üreme sıcaklığı 22 derecedir. Belli yaşa gelmiş, anaç boya ulaşan dişi Japon balıkları 5000’e yakın yumurta dökebilir. Sağlıklı döllenen yumurtalar bir gün içinde siyahlaşır. Bunun nedeni yavruların yumurta içinde oluşmaya başlamasıdır. Yumurtalar üç gün içinde çatlar ve yavru çıkar. Yavrular yumurtadan çok küçük bir şekilde çıkar. Çıkan yavruların yaşatılmasının zor olduğu söylensede aslında çok kolaydır. İlk zamanlar haşlanmış yumurtanın sarısı verilerek bakılır. Artemia yiyebilecek boya gelene kadar bu şekilde beslenebilirler. Yumurta sarısının yavru sayısına yetecek kadar verilmesi gerekir. Fakat haşlanmış yumurta suyu çok çabuk bozabildiği için, suyun hergün %50 değiştirilmesi gerekir. Japon balıklarının kayıpsız bir şekilde büyütülmesi için boylanması gerekir. Bu uygulamanın amacı, küçük kalan yavruların, gelişimi hızlı olan yavrular tarafından yenmemesini sağlamaktır. Küçük kalanların yumurta sarısıyla beslenmeye devam etmesi gerekmektedir. Yavruların sağlıklı bir şekilde renklenmesi ve gelişimlerinin hızlı olması için güneş ışığı görmeleri önemlidir. Güneş ışığı görmeyen yavru Japon balıklarının çoğu renksiz kalır. Renkleri ve gelişimleri için güneş, Japon balıkları için çok büyük bir değerdir.

JAPON BALIKLARINDA YUMURTA GELİŞİMİ

Sağlıklı bir şekilde döllenen yumurtaların ilk günü








İkinci gün.






Üçüncü gün.




Dördüncü gün.




Balıkların 2. haftası, artık tamamen kurtulmuş durumdalar.






Balıkların 3. haftası.




Balıkların 5. haftası.




Bunlar da resmini çektiğim birkaç erişkin boy japon balığı...



Etiketler: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder