Betta Balıkları Hakkında Herşey ,makale

tta Balıkları Hakkında Herşey (Makale)

Betta Balığı...Betta Balığı...
Betta Bakımı;
*Betta diğer balıklar gibi gerekli oksijenini sudan değil labirent organları sayesinde suyun dışından yani havadan alır.
*Mücadele edebilecek erişkinlikte olan bettalar asla aynı ortamda bulundurmamalıdırlar, ikisi kavgaya başlayacak ve ya birbirlerini öldürecekler yada birbirilerini çok ağır şekilde yaralayana kadar durmayacaklardır

*Bettalar genelde 2 yıl kadar yaşarlar.
Tanklarında tercihen bolca bitki olmalıdır, özellikle su mercimeği gibi su üstü ve glasso gibi taban bitkileri ilk sıradadır. Dikkat edilmesi gereken husus ise bitkiler aşırıya kaçılmamalı ve yüzüş alanlarını etkilememesidir..
*Bettalara öyle litrelerce tanklar gerekli değildir çok büyük tanklara hem basınçtan dolayı alışamayıp ölebilirler hem de strese girebilirler. Tek betta için 5 litrelik bir tank fazlasıyla yeterlidir.
*Çoğu kişi tarafından bilinmese de betta tanklarında deniz tuzu kullanmak çok faydalıdır. 5 litreye tepeleme yapılmamış dümdüz şekilde dolmuş bir çay kaşığı deniz tuzu yeterli olacaktır ve bettanız çok mutlu olacaktır.
*Bettanızın tankına önerilen miktarda catappa yaprağı (yabani deniz bademi ağacı yaprağı) kullanmak çok çok iyi olacaktır. Bu imkanı olmıyan şahıslar Hindistan cevizi kabuğunu suya koyup suyun kahverengiye dönmesine kadar beklemeli sonrasındada bu sudan betta akvaryumunuza %50 miktarda koyabilirsiniz. Bettanızı çok mutlu edecektir. ( Benim elimde bitkili akvaryum tabanında kullandığım Hindistan cevizi torfu vardı aynı işlemi onla yapıyorum)
*Bettalar için en büyük tehdit sudaki klordur, betta tankında kullanacağınız suyu mutlaka 3 gün bir köşede dinlendirmeli ve su değişimi yapacağınız zaman tanktaki suyun ısısıyla aynı olmalıdır. Lakin bunun yanında su düzenleyiciler kullanırsanız çok iyi olacaktır.
*Tayland da dövüşçü bettaları yetiştirirken form kazandırmak açısından kullandıkları bir yöntem vardır, oda balığı leğen gibi büyük yayvan bir kaba koyup, kabın içinde kafa motoru yada iç motor çalıştırıp vortex oluşturmak ve oluşan vortex’te bettanın akıntıya karşı yüzmesi sonucunda maksimum kas, çeviklik ve form kazanmasıdır. Bu işlemi haftada 2-3 defa birkaç dakikaya mahsus olmak üzere yapabilirsiniz. (bettanızın filtre yada kafa motorunun emiş tarafına kaçmasını engelleyin ve önlem alın)
Not olarak şunu söylemeliyimki; çiftleşmeye hazır ve çiftleştirilicek balıklarda aşırı yorgunluk yaratıcağından dolayı bu yöntem uygulanmamalıdır. Çiftleşme döneminden 1 hafta önce bu egzersiz kesilmeli ve çiftleşmeden birkaç gün sonra tekrar başlanabilir.
Bunu sakın bettanıza işkence gibi görmeyin, bu onun form kazanması, vücudundaki aşırı yağlanmayı atması ve sağlığı açısından çok iyi bir işlemdir. (kendinizi kısa bir süre koşu bantında düşünün :)
Betta bakım Temelleri Şunlardır;
* PH aralığı – 6,5 ve 7,5 arası (6,8 en idealidir)
* Sıcaklık Aralığı – 24 , 25 derece arası en idealidir.
* Biraz deniz tuzu eklemeyi unutmayın (Parazit ve mantarıda önler)
* Su Formülü: 10 Litre su + Su düzenleyici + Tepeleme olmamış 1 çay kaşığı akvaryum tuzu + Yarım çay kaşığı Deniz Tuzu
Temel Bakım:
* Beslenme günde bir defa, en fazla 5 dakika içinde yiyebileceği miktarda olmalıdır
* Haftada bir gün yem verilmeyerek aç bırakılmalı ve bağırsaklarının temizlenmesi sağlanmalıdır.
* Tankında asla artık yem bırakmayın
* Tankında filtre yoksa haftada bir varsa 2 haftada bir %20 su değişimi yapılmalı
* PH için haftada bir defa test yapılmalı ve uygun düzeylerde olması sağlanmalıdır
* Balığı tanktan almak için yumuşak ince kepçe kullanın
* Hastalık belirtileri olup olmadığı sürekli kontrol edilerek gereken durumlarda müdahele edilmelidir
* Bakım öncesi ve sonrası eller iyice yıkanmalırıdır.
Betta Beslenmesi;
Betta etobur bir balıktır ve kendi anavatanında sürekli etçil olarak beslenir. Birincil gıdası sivrisinek ve sivrisinek larvasıdır. Ancak bettalar su üstündeki suya düşen böcekler minik canlılar gibi yiyebileceği büyüklükte olan, neredeyse her şeyi yer diyebilirim. Zaten çeneleri yukarı doğru bakan bir yapıya sahip ve küçük sivri dişleri vardır, su üstüne düşen canlıları yemek ve avlanmak için yaratılmışlardır.
Kendi bettalarımıza ilk olarak dondurulmuş kan kurdu, kurutulmuş küp şeklinde tubifex ve canlı su piresi gibi gıdaları düzenli ve güvenli şekilde verebiliriz lakin sürekli olarak etçil, canlı yada dondurulmuş yemleme yapılmamalı vitaminlerle desteklenmiş kaliteli yemlerlede besleme yapmalıyız. Bettalar için piyasada özel hazırlanmış yemler olmakla beraber (Sera Bettagran öneririm) Sera flora pul yem, sera sprulina tabs, sera vipan pul yem, sera san pul yem, tetra bits discus yemi ve özellikle bağırsakları için arada new life specterumun thera +a sarımsaklı yemini öneririm. Bu yemlerle çeşitli kombinasyonlar yaratarak düzenli yemleme yapabilir ve uygun ortamla birlikte bettanızı formunun doruğuna kavuşturabilirsiniz. ( Şayet ben ColorTR olarak bu yazdığım tüm yemleri + olarak birçok yemi kombinasyonlu ve düzenli olarak veriyorum )
Yetişkin bir bettayı günde bir defa ve birkaç dakikada tüketeceği miktarda,
Genç bir bettayı günde 3 kez yine birkaç dakikada bitirebileceği miktarda,
Yavru bettaları ise günde 4-5 kez yaklaşık 10 saniyede tüketebileceği miktarda yemleme yapmanızı öneririm.

Tüm makaleyi 2 haftadan beri yabancı betta sitelerinde okuduğum bilgilere ve kendi gözlem & izlenimlerime dayanarak yazdım.
Şu siteden alıntıdır demiyorum çünkü onlarca siteden okuduğum şeyler sonucu kendi yorumumla yazdım, Direk makale çeviri olarak değil.

Etiketler: , , , , , ,

2 yorum:

  1. lalioblinger dedi ki...:

    Merkur 33C Classic Stainless Steel Brushed Nickel Plated
    Made in Germany, trex titanium headphones this heavy titanium athletics duty model titanium exhaust tips razor is the finest choice for the Merkur 34C with a polished chrome titanium dioxide sunscreen finish. This babyliss pro nano titanium straightener premium finished design creates an $39.99 · ‎Out of stock

Yorum Gönder