Yazan: Süleyman Kuşçu
CİNSİYET ;
Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli kişiler
tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları
vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf noktaları 5-6
cm den ufak balıklarda uygulamayınız.
Japon balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve
vücut tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum
erkek balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler
yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca
yapabilirsiniz.
KARIN METODU ;
Balık ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna
hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir.
Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert
kıkırdağımsı bir karın vardır.
ANÜS METODU ;
Bu metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça
en kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs
yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu
yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine
uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs
yüzgecine yapışmasın diyedir.
GALSMA METODU ;
Bu metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları
(solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler
oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi
balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye
teşvik etmektedir.
ÜREME PARAMETRELERİ ;
Japon balıkları her türlü su değerine uyum göstermektedir. Lakin ph’ı ve ısısı yüksek sularda yaşam şansı zordur.
Ph : 7 Ü.ısısı: 20-22 ºC
Doğada üreme: Mart/Nisan ayları
Akvaryumda üreme; Su şartları sağlandığında her zaman
ÜREME ÖNCESİ ;
Üretime alınacak balıklar 2 dişiye 3 erkek balık olarak hesaplanır.
Çok sayıda üretim yapılacak ise erkek dişi sayısı eşit olmalıdır. Erkek
ve dişiyi ayırıp ayrı yerlerde kuvvetli besiye çekmek gerekmektedir.
Özellikle öğün sayısını 3’e çıkarıp ve en az bir öğünü canlı yem ile
beslenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus balıkları aşırı
besleyip çatlatılmamasıdır. Japon balıklarında canlı yem üremeyi
tetikleyici en önemli etkendir. Canlı yem yiyen Japon balıklarında
renklerdeki canlılık ve parlaklık dikkat çekicidir.
Üreme zamanında dişinin karnı gözle belli olacak şekilde şişer ve
erkek balığın galsaması üzerindeki beyaz benekçikler belirginleşir. Dişi
yumurta yaklaştıkça bir sıvı salgılar ve erkek balık devamlı dişiyi
kovalamaya başlar. Yumurtlama zamanı iyice yaklaştığında erkeğin daha da
sertleştiği görülür.
ÜRETİM ;
1908 yılında Japon balıklarının üretimi isimli bir kitap yayınlıyan
Dr. Matsubara bu konuda günümüzde bile geçerli olan aşağıdaki bilgileri
sunmaktadır. Dr. Matsubara Ranchu ve Aslanlaş olarak tanınan Japon
balıklarını üreten ve akvaryum dünyasına sunan üretici olarak tanınır.
Dişi ve erkek balığın tespitinden sonra üretim için 2 yol izlenebilir. 1) Doğal üretim 2 Yapay üretim
DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM ;
5 damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz
yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak
ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile
beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar.
Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.
Balıklar havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları
görülür. Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi
taktirde yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar
yenmektedir.
YAPAY ÜRETİM ;
Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna
ulaşmış olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi
kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında
yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve
oval’dir. Olgunlaşmamış yumurtalar ise köşeli gibidir.
Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap
belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik
bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında
anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde
gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır.
Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif
bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde
sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su
doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları
suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan
oldukları için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları
yapıştıkları yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.
Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.
1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması
2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma
3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok
4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi
Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı
dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı
ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar
bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.
YUMURTA İŞLEMİ ;
Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma
konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların
bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur.
Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.
YAVRU BAKIMI ;
Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına
tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde
yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta
sarısını yiyerek yaşayacaklardır.
Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış
yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile
süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü
geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia Salina ve yavru Su Piresi
verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına
göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla
boylayarak ve aynı boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza
indirmiş olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda
gelişeceklerdir.
Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş
yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi
yapılmamalıdır.
YAZAR DENEYİMİ ;
Kendi uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.üreme konumuna
geçmiş balıkları ayırıp, önce sağma kabına erkeği sağıp peşinden dişiyi
sağıyorum. Dişi balık aralıklı şekilde yumurtladığı için dişiyi
yormadan aralıklı şekilde sağarım. Dişiyi sağdıktan sonra tekrar tekrar
erkeği sağarım. Böylece sağım kabındaki sperm sayısını arttırmış
oluyorum. Dişiyi tekrar sağdıkça yumurtaların döllenme imkanı artmış
oluyor.
alıntıdır.
akvaryumforum.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum: