Altolamprologus Calvus

Altolamprologus Calvus



Yazan: Marc Elieson
Çeviren: Ahmet Murat Keşküş


Altolamprologus Calvus’un siyah, beyaz, sarı ve hatta Alto. Compressicep’in beyaz versiyonuna benzeyen zebra gibi birçok morfolojik varyetesi bulunmaktadır. Siyah Calvus, Tanganyika Gölü’nün birçok farklı bölgesinde bulunmaktadır. Ancak çoğunlukla Zambia ve Moliro bölgelerindeki popülasyonlar cichlid hobisi yüzünden sömürülmüşlerdir. Beyaz varyetesi ise sadece Chaitika bölgesinde bulunmaktadır.

Bu balık hakkında daha fazla şey söylemeden şunu söylemeliyim ki Siyah Calvus gerçekten de koyu renkli bir taban malzemesine uygundur. Koyu renkli bir kumun üzerinde beslenildiği zaman balığın rengi koyulaşır ve üzerindeki beyaz noktalar ışıldar ve parlar. Beyaz Calvusun üzerindeki çizgiler ise açık renkli bir taban malzemesinin üzerinde daha az görünür. Çizgiler ve noktalar koyu renkli bir kumun üzerinde daha belirgin hale gelirler. Beyaz Calvusda diğer Calvuslardan farklı olarak balığın üzerindeki noktalar, balığın tüm ventral yüzgeçlerini kaplar.

Calvus yanlardan basılmış bir vücut, öne doğru aşırı eğimli bir alın, kafa ve boyun kısmında daha belirgin görünen çizgiler ve balığın yan arka tarafının büyük bir çoğunluğunu süsleyen harika beyaz noktalar gibi ayırıcı özelliklere sahiptir. Yetişkin erkekler maksimum 18-19 cm uzunluğuna kadar erişebilirken, dişiler maksimum 10-11 cm boya ulaşabilirler. Erişkin boylara ulaştıklarında erkekler daha geniş bir vücuda ve daha geniş yüzgeçlere sahip olurlar.

Calvus tam bir avcıdır ve genç cichlidleri parçalamakta ve kayalardaki yarıkların ve kaya yığınlarının aralarında bulunan omurgasızları yakalamakta ustadır. Onların yanlardan basılmış vücutları diğer balıklar tarafından fark edilmemelerini sağladığı gibi dar çatlakların içerisine girmelerine ve gerektiğinde düzensiz açılarda vücutlarını döndürmelerine olanak sağlamaktadır. Yavrular ve deniz kabuklarında yaşayan balıklar gibi küçük balıklar, Calvusa bir akşam yemeği olabileceği için Calvuslarla aynı tankta tutulmamalıdır.

Calvus avlanırken kumu da tarayarak avlayabileceği canlıları arar. Bir hedef belirlendiği zaman balık, gözlerini hedefin üzerine kilitler ve vücudunu hızla ileri doğru hareket ettirir ve avını vurur. Bu avlanma tekniği diğer bir dar vücutlu avcı olan Dimidiochromis compressiceps ile aynıdır.

Akvaryumda her türlü canlı yem veya dondurulmuş yemle beslenilebilir (dana yüreği veya memeli hayvanların ürünlerini içeren yemler hariç). Canlı yemler her zaman büyük bir iştahla tüketilecektir. Pul yemler de balık tarafından rağbet görür ancak genellikle dişileri üreme kondisyonuna getirmede yeterli değildir.

Calvus birçok Tanganyika karma tankına önemli bir artı sağlayacaktır. Ancak kabukta yaşayan balıkların oluşturduğu tanklara eklenmemelidir. Malawi ve Victoria Gölleri’nden de protein ağırlıklı beslenen birçok balıkla da beraber tutulabilir. Mbuna grubu bu yüzden ideal bir tank arkadaşı değildir.

Calvuslar birçok tanka büyük katkıda bulunurlar çünkü onlar kendi işleri ile uğraşmaya yatkındırlar, ancak kendi işlerine de sahip çıkarlar. "Altolamp" türlerinin kalın pulları, yumurtalarını koruyan cichlidlerin saldırılarına karşı etkili bir korunma sağlamıştır. Saldırıya uğradığı zaman Calvusların vücutlarını eğerek ve pullarını düşmana doğru kabartarak, ısırıldıklarında düşmanın dudaklarının tahrip olmasına olanak sağladıklarını okumuştum.

Calvus özellikle saldırgan görüntüsüne rağmen, genellikle uysal bir balıktır. Bölgeci değildir ve aynı boylardaki diğer cichlidlere karşı saldırgan değildir. Aslında benim tankımdaki erkek Calvus genellikle başını tankımda bulunan bir kayanın deliğine sokarak hiç bir balığı göremediği için kimsenin de kendisini göremediğini sanacak kadar çekingen bir balıktır. Tankınıza yeni eklediğiniz bir "Altolamp" birkaç hafta saklanırsa paniğe kapılmayın. Birkaç hafta sonra etrafına alışarak kendini daha güvende hissedecektir. Sadece sabırlı olun ve suyun kalitesinden emin olun. Endişe ile kesinlikle gereğinden fazla yemlemeyin. Bu sadece su kalitenizi bozacak ve tankta bulunan diğer cichlidlerin Bloat hastalığından daha çok etkilenmesine sebep olacaktır.

Altolamprologus türleri yumurtlayarak çoğalan balıklardır. Gizlice yumurtladıkları için çoğunlukla yumurtlamalarına şahit olunmaz. Yumurtlama genellikle bir mağaranın, kabuğun veya erkeğin giremeyeceği kadar küçük bir saksının içerisinde gerçekleşir. Erkek spermlerini girişte bırakır. Daha sonra hem erkek hem de dişi kuyruklarını sallayarak bu spermlerin yumurtalara ulaşmasını sağlar. Tipik yumurtaların sayısı 200`e kadar ulaşabilir. Kondisyonları yüksek tutulduğunda dişiler 25-35 günde bir yumurtlarlar. Yumurtaların çatlaması bir haftadan fazla sure alır ve yumurtadan kendi kendilerine çıkabilecek kadar olgunlaşmış olurlar. Yavrular yumurtadan çıktıklarında nispeten büyük olmalarına rağmen damızlık boya ulaşmaları için oldukça uzun bir zamana ihtiyaç duyarlar. Örneğin, bir "Altolamp" in 3 cm`ye ulaşması altı ay ya da daha fazla zaman alır.

Birçok Altolamprologus ayni tank içinde beslenebilirler ancak bütün Altolamprologus türleri yalnız dolaşırlar. Altolamprologus`un değişik türlerini ve renk varyetelerini aynı akvaryumda sorunsuzca beslediğini ve ürettiğini iddia edenler olmasına rağmen bazı kişiler beraber beslenmemesi gerektiğini de söylemektedir. Şahsen ben "Altolamp" varyetelerinden birden fazlasını aynı tankta hiçbir zaman beslemedim. Calvuslar en iyi çift olarak beslenir ve üretilir, ancak koloni olarak da beslemek mümkündür.
akavryumforum.com

Etiketler: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder