Japon Akvaryumunda Kişisel Tecrübeler

Japon Akvaryumunda Kişisel Tecrübeler

Yazan : Çınar Kunduz




Her ne kadar sitede farklı başlıklarda farklı konulara değinilse de kendi japon tecrübelerimi özet halinde sizlerle paylaşmak istedim. Umarım faydası olur.
Japon balıkları hemen her yerde pek birşeye ihtiyaç duymayan en dayanıklı akvaryum balıkları gibi gösterilip kendini akvaryumcu sanan bazı satıcılar tarafından faunus balığı olarak satılmaktadır. Fakat sanılanın aksine kendine özgü hassasiyetleri ve ihtiyaçları olan bir balık türüdür.
Genelde balık-akvaryum hacmi oranı yapılırken her cm balık için 2 Lt su olarak hesaplanır. Japonlarda yerleşmiş olan değer ise her balık için 10 Lt. şeklindedir. Yani 50 cm lik (yaklaşık 30 Lt) akvaryum için 3 adet, 80 cm lik (yaklaşık 100 Lt) akvaryum için 10 adet japon uygun olacaktır.
Akvaryumdaki bitkilerin ihtiyaçlarını hesaba katmazsak (Bitkiler için ayrı bir yazı yazacağım) japonlar geceleri aşırı bir aktivitesi olmadığından özel bir gece aydınlatması istemez. Bununla beraber akşam saatlerinde eve geldiğimizde ve akşam yemeğini balıklara verdiğimizde hem bizim seyirden keyif almamız hem balıkların akşam yemeğini rahat yemeleri açısından 18w bir dalgiç veya 18w philips aqua florasan yeterli olabilir.
Bu balıkların sindirim sistemi en önemli konumuz olmalı. Japonlarda mide olmayıp onun yerine bağırsak başlangıcında mideden ziyada bağırsak yapısına sahip küçük bir bölüm bulunur. Bu yüzden japonlar yediklerini midede çürütüp ayrıştırmadan sindirmeye başlamak durumunda. Yani çöp öğütücü gibi ne atarsak yer demeyip hassas sindirim sistemine sahip bir balık besliyorum deyip daha seçici yemler kullanmalıyız. Bu yemler bitkisel ağırlıklı kaliteli olmakla beraber arada canlı yem de kullanılabilir. Şahsen ben günde iki öğün halinde Tetra ve Sera goldy color vermekteyim. Tabi arada dip yemi cam yemi gibi yemler de kullanarak tekdüzeliği yıkıyorum.
Isıtıcı ihtiyacı ise akvaryumu nasıl bir evde ve hangi coğrafyada bulunduğumuza bağlı. Sobalı evde otururken soba söndüğünde veya yakmadığımız günlerde ısı aniden düştüğü için otomatik termostatlı bir ısıtıcıya ihtiyaç duymaktaydık. Şu anda kaloriferli evde ise hiç bir zaman oda ısısı 22 derece altına inmediği için ısıtı kullanmıyorum.
Zemin dolgusuna gelince, japonlar sürekli olarak zeminden kum alıp tükürmektedirler. Bu sebeple çakıl taşları, midye kabukları ve oyuncaklarla dolu bir taban balıklarımızı olumsuz etkileyecektir. Taban malzemesi olarak balıkların rahatlıkla ağızlarına alıp tükürebileceği ve bu sırada ağızlarında kesiklere yolaçmayacak bir dolgu seçmeliyiz. Ben midye kırığı, beyaz kuars kumu ve bitki için özel satılan bitki kumu kullanıyorum.
Bu gün bir mesajda gördüm akvaryumda hava motoru ve filtre kullanmayan arkadaşlar da varmış. Japon balıklarının kumu eşeleyip ağzına alıp tükürmesi onları çöpçü yapmaz.Yine bu balıkların arada bir kendi dışkılarını ağzına alması (geri tükürürler) onları pislik yiyici yapmaz. Yani akvaryum temizliği için filtre şart. Ayrıca filtrenin hava püskürtme hortumu olsa bile bazen japonları su yüzeyinde küpürcük yaparken görürüz. Bu manzara onların filtreden gelen havayı az bulduğunun en basit göstergesidir.Ya filtrenin hava muslığu açılacak yada hava motoru ve taşı takılacaktır. Aksi halde bu ballıkları akvaryumda değil 100 litrelik faunusta beslemiş oluruz.
Gelelim bu balıklarımızın birki ihtiyaçlarına. Japonlar bitki yerler o yüzden akvaryuma bitki konulmaz ifadesi yanlış bir ifade olur. Bu balıklar evet birki ile beslenirler fakat onların yiyemeyeceği bitkilerd mevcud. Özellikle anubias türleri, amozon türleri ve java moss bu türün yemediği bitkilerdendir. Unutmayalım akvaryum seyrinden zevk almak için bitkiler çok önemli bir faktördür. Ayrıca akvaryuma sağladığı oksijende ek bir kazanımdır.
Hep sorulur japonların yanına hangi balıkları koyabiliriz diye. Benim tavsiyem karma yerine japonları tek tür halınde beslemektir. Fakat akvaryumu renklendirmek için düz japon, altınbaş, teleskop, aslanbaş, bebekyüz ve sayamayacayım birçok japon türünden uygun bir çeşit sağlanırsa akvaryum tekdüzelikten kurtulacaktır. Buna rağmen yine de yaponların arasında başka balıklar da olabilmekte. Her ne kadar japonlar komando çöpçüleri yer, melekler japonlara saldırır, vatozlar japonlara yapışır denilse de, Geniş bir akvaryumda japonların arasına japonların yiyemeyeceği büyüklükte komando, japonlara kafa tutamayacak büyüklükte melek ve pengasuslar geçici bir süre beslenebilmekte. Burada dikkat edilecek husus pengasuslar büyüyüp cama ve japonlara çarpıp hem kendine hem onlara zarar verir boyuta geldiğinde, melekler büyüyüp japonlarla dalaşmaya başladığında bu balıkları akvaryumcuya veya bir arkadaşa vermek olmalı.
Balıklarımızın dayanıklı olması onların hastalanmadığı anlamına gelmez.Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere bakteriel enfeksiyon ve beyaz benek te görülebilmekte. İlaç kullanımından ziyade benim tavsiyem kabızlık için ıspanak haşlaması, olası sindirim parazitleri için sarımsak kullanımı ile beraber haftada veya on günde bir balıkları bir günlüğüne aç bırakmaltır. Ispanak ve sarımsak için balıkların hastalanmasını beklemek yerine haftada en az 1-2 defa ıapanak ve 1 defa sarımsak vermeniz iyi olur.
Balıklar arasında boyutsal farklılıkları, birbirleri ile uyum problemlerini çözmek içinse tavsiyem 100 lt akvaryum için 10 balık alıp ölenlerin yerine ileride balık eklemek yerine ilk alışta zaten ufak olup hacimsel alan ihtiyacı daha az olan dönemde bir defada 13-14 balık almaktır. İlerde ölümler gerçekleştiğinde ideal sayı kendiliğinden oluşur. Ölen olmazsa ilerde bazılarını arkadaşlarınıza hediye edersiniz.
Aslında daha 3-5 sayfa yazacağım fakatsizleri sıkmak istemiyorum. Bunun yerine özel yemler, hastalıklar,cinsiyet ayrımı, bitkiler ve akvaryum düzeni hakkında soru- cevap şeklinde konuya devam ederiz bu başlık altında artık.
Bu yazdıklarım alıntı veya derleme olmayıp tamamen kendi tecrübelerimdir.
alıntıdır.
akvaryumforum.com

Etiketler: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder