Hangi Bitkilerle dekore etmeli


Canlı doğuranlar bitkili akvaryumları severler demiştik. Bitki olayının pahalı olduğunu düşünen insanların sayısı azımsanamaz. Pahalıdır evet ,ama ne zaman pahalıdır ? Bakımı zor tecrübe isteyen bitkiler seçerseniz phalıdır. Bitki çürür ,solar yenisini alırsınız masraf olur. Veya bitki ışık ihtiyacı bol olan bitkidir ,tepeye takarsınız güçlü  lambaları aysonu faturanızada dank eder bitkinin harcamaları. Veya CO2 ihtiyacı olan bitkilerden alırsınız yok CO2 difüzörü ,yok tüpü derken ciddi ciddi masraf edersiniz. Her çeşitten beslemek istersenizde fatura kabaracaktır. Önemli olan ucuz ve bakımı kolay bitkilerle başlamak olacaktır. Dekor olarak tabiki bu anlatacağım bitkiler eksik kalabilir. Ama plastik bitkilerden veya bitkisiz bir akvaryumdan milyon kat iyi bir seçenek varken neden elimizi kolumuzu bağlayıp oturalım. Yada neden bütçemiz müsait değilken bile zorlanarak uzman derecede tecrübe bitkilere bakalım.
Öncelikli olarak ne istediğimize karar verelim. Amaç doğal dengeye katkıda bulunmak mı ?  Yavru koruması mı ? Çevre düzenlemesi esaslı dekoratif bir giriş mi ?  Hangi tür balığa hizmet edeceğiz ? Genelleme yapacak olursak ciklet gibi hayvanlara elodea ,anubias tarzı bir giriş yapabiliriz. Bunlar yapısı gereği sert bitkilerdir. Kolay diş geçmez. Ucuzdurlar ,soğuk sıcak ayrımına karşı fazla hassas değillerdir ,CO2 istemezler ,az ışığı severler falanda filan.
Canlı doğuran bakılacaksa biraz daha çeşidi bollandırabiliriz. İşimize yarayanları sıralıyalım .Yeni doğan bir yavru kaçabilecek ,dikkatleri üzerine çekmeyecek ortam ister. Aynı zamanda anaçlarda bitki ister ,kendilerini güvende hissederler bu sayede. Yoksa stres hastalık ve ölüm getirebilir. Bakımı kolay ve hızlı türeyen türler çam bitkisi ,su mercimeği ,su marulu,elodea ,saz gibi bitkiler seçmeliyiz. Hepsinin ortak yönü hızlı türemeleri ,CO2 ihtiyacı duymamaları ,Fazla ışığa gereksinimlerinin olmaması. Biraz daha modifiye istersek elodeaların isazların gölgesine anubias serpiştirebiliriz. Bu bitki ışıktan çok gölgeyi sever ,sert yaprakları vardır ,salon bitkilerine daha çok benzerler. Büyük  balıklarada rahatlıkla barınaklık edecek geniş yapraklara sahiplerdir.
Bitki dekoru tamamda diyelim olmadı ,sararıyor ,çürüyor ,büyümüyor bitkiler. Yapılacak en iyi hareket günde %10 dinlendirilmiş su ile su değişimleri yaparak sudaki besinleri taze tutmak. Gerekirse soda eklemek. Evet gazlı sodanın ta kendisini ekleyebilirsiniz. Bu bitkiler için oldukça faydalıdır.Değişim suyuna katarak dinlendirdikten sonra vermeniz faydalı olacaktır.Çok hızlı büyüyen çam bitkisini düzenli budamazsanız onun altında kalan bitkilerin ışığını kesecektir. Doğal olarak o hariç herşey yok olmaya başlıyacaktır. Pistialar ,su mercimekleri de aşırı çoğalmaları durumunda seyreltilmeleri gerekir.





 

Kaynak:www.akvaryumblog.com

Etiketler: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder